5 Tips Mengatasi Kulit Kusam, Cantik Balik Macam 17 Tahun

Pernah tak terpanggil orang kakak lepas tu dapat tahu dia rupanya pangkat adik. Atau pernah ke situasi tu berlaku pada diri sendiri? Kerap disangka tua daripada usia sebenar. Oh no!

Kadang-kadang kita rasa kulit kita macam tak ada masalah sangat, tapi orang lain tengok apehallah dia ni kusam semacam. Muka kering, tak berseri.




Penting sangat ke jaga kulit muka?

Tipu kalau ada perempuan yang sengaja nak kulit kusam. Semua pun mesti nak cantik, kulit sihat, berseri, tak mekap pun orang tegur eh cantiknya blusher u.

Kulit yang kusam boleh menjadikan seseorang rendah diri bila berada dalam kelompok yang ramai. Perasaan rendah diri ni akan mendorong perbuatan mengasing diri, tak bergaul malah lebih teruk lagi ada yang depress.

Jom tengok macam mana cara mengatasi kulit kusam ni.

1) Rajin minum air masak

Sekurang-kurangnya minumlah 8 gelas sehari. Jangan takut kalau kerap ke toilet, baguslah buang toksin2 tu. Kurang minum air masak memang menyebabkan kulit kering.

2) Sapu pelembab

Lepas cuci muka, pakai toner untuk untuk tutup semula pori dan sapulah pelembap untuk beri perlindungan pada kulit. Pilih pelembab yang tidak mengandungi kimia berbahaya. Penggunaan skincare yang mengandungi bahan kimia berbahaya lambat laun akan memberi kesan mudarat pada diri. Kalau anda berkulit sensitif, boleh dapatkan nasihat pakar kulit untuk pelembab yang sesuai.

3) Bersenam

Selain jaga pemakanan, senaman adalah sangat perlu untuk dapat kulit yang sihat. Gaya hidup aktif memang sinonim dengan orang cantik. Wah kan?

4) Ambil Makanan Tinggi Beta Karotina

Beta karotina (beta carotine) atau vitamin A merupakan anti oksidan yang sangat baik untuk kulit. Ia banyak terdapat dalam lobak merah dah sayuran. Boleh amalkan makan sayuran ni setiap hari.

5) Top up dengan suplemen

Ideal macam mana pun diet seharian kita, zaman sekarang ni kita memang kekurangan nutrisi daripada makanan. Bukan aje cara masak, tapi dari peringkat penanaman, harvest dan transportation semua pun dah sedikit sebanyak mengurangkan paras nutrisi. Lagi pula kita bukan makan oren sebakul sehari. Jadi, pengambilan suplemen memang sangat membantu untuk pastikan kulit kita cepat pulih dari serangan.

Nak ambil suplemen apa untuk repair kulit?

Saya cadangkan 2 jenis vitamin ini paling basic untuk dapatkan kulit sihat.

1) Vitamin C

Vitamin C Shaklee dengan teknologi sustained release

C untuk cantik. Nah. Vitamin C memang sinonim sebagai vitamin kulit. Selain meningkatkan ketahanan kulit, vitamin C membantu dalam meningkatkan kolagen dalam badan kita. Kolagen penting untuk keanjalan kulit.

2) Gla (Gamma lenolenic acid)

Aww..

Gla sangat baik untuk kelembapan kulit. Ia juga menstabilkan hormon, bila hormon kita stabil kuranglah masalah2 macam kulit kering tu. Antara yang popular, GLA dari sumber Evening primrose oil tapi minyak bunga Borage beri lebih GLA lagi.

Di Shaklee, GLA Complex siap dengan kandungan Vitamin E. Memang kombinasi best untuk kulit.

Nak dapatkan vitamin-vitamin ini? Jom hubungi saya di talian 0127917427.

Saya bukan saja menjual tetapi akan disertakan sekali dengan konsaltasi dan cara makan yang berkesan.

Nida

0127917427

Cod area Ipoh Klebang

Pos seluruh Malaysia

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

CommentLuv badge