Ikan Tenggiri Masak Singgang Yang Sedap Dan Mudah Untuk Ibu Berpantang

Siapa kata dalam pantang kena makan ikan masin je? Atau balik-balik kena makan ikan bilis & lada hitam. Ibu-ibu yang dalam pantanglah memerlukan zat makanan paling optimum, sebab dah banyak gunakan tenaga untuk lahirkan baby. Badan pulak ‘cedera’ dalaman, memang kena bagi zat betul2 untuk dapatkan balik kesihatan unggul. Kali ni saya nak share menu berpantang, Ikan Tenggiri Masak Singgang.

singgang ikan tenggiri

Singgang ikan tenggiri dari google*

 

Bahan-bahan :

  • 2 potong ikan tenggiri (dicuci bersih)
  • 2 biji bawang kecil*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1/2 inci halia*
  • 2-3 keping asam gelugur
  • garam secukup rasa

Cara-caranya :

  1. Tumbuk bahan bertanda *. Isi air dalam periuk lebih kurang 2 cawan. Masukkan bahan yang siap ditumbuk. Didihkan.
  2. Masukkan ikan dan asam keping. Tunggu sehingga ikan masak.
  3. Perasakan dengan garam. Siap.

Ada pendapat kata kalau baby kuning / jaundice ibu perlu elakkan makan kunyit. Tak tahulah sejauh mana kebenarannya, cuma ibu bolehlah berhati-hati. Masak menu ni lepas anak bebas jaundice 🙂

Ikan singgang ni boleh juga jadi menu anak-anak sedia ada. Makan je sekali dengan ibu lauk dalam pantang. Sedap. Bertambah-tambah nasi bila makan panas-panas. Eh, dalam pantang tak boleh makan nasi tambah. Heheh.

Ok, next time kita share menu lain pulak.

Untuk ibu-ibu dalam pantang yang kena sembelit, saya cadangkan ambil suplemen ostematrix & alfalfa ni untuk bantu atasi masalah ibu. Memang berkesan. Set ini juga membantu dalam penyusuan susu ibu tau. Boleh hubungi saya ANIDA 0127917427 untuk tempahan sekarang. Tapi kalau ibu rela bertarung nyawa ‘melahirkan’ bahan buangan tu, abaikan pesanan ni 😉

SEMBELIT KETIKA PANTANG

Ostematrix (120 biji) & Alfalfa Complex (330 biji) hanya RM114

 

Nah. Ibu muda dalam video ini sangat berpuas hati dengan Ostematrix & Alfalfa. Tak de sembelit. At all.

Siapa pernah kena sembelit masa pantang memang tahulah macam mana seksa dia. Untuk tak terseksa untuk kesekian kalinya, cepat hubungi saya 🙂

anida logo

Anida Ahmad

ID : 869589

SMS / Whatsapp : 012 7917427

COD :  Tesco Ipoh – Mydin Meru – Taman Dr. – dan kawasan sekitarnya. Pos ke seluruh Malaysia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 comments

  1. Wilbert says:

    Melancholy comes second to Acne, because the prey covers his experience and thus
    gets frustrated when meeting persons, consequently, appropriate Acne Treatment is crucial.
    Wilbert recently posted…WilbertMy Profile

  2. Oakley Pas Cher says:

    [url=http://mullers.co.za/Oakley_wHfLrnQz/]Oakley Pas Cher[/url], It’s hard to come by well-informed people in this particular subject, however, you seem like you know what you’re talking about! Thanks|

  3. Angelica says:

    Many dermatologists are now promoting a multi-faceted method of acne treatment, in one that takes into
    account the general systemic reason for acne along with what’s currently occurring
    at first glance of the skin.
    Angelica recently posted…AngelicaMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge