Ikan Tenggiri Masak Singgang Yang Sedap Dan Mudah Untuk Ibu Berpantang

Siapa kata dalam pantang kena makan ikan masin je? Atau balik-balik kena makan ikan bilis & lada hitam. Ibu-ibu yang dalam pantanglah memerlukan zat makanan paling optimum, sebab dah banyak gunakan tenaga untuk lahirkan baby. Badan pulak ‘cedera’ dalaman, memang kena bagi zat betul2 untuk dapatkan balik kesihatan unggul. Kali ni saya nak share menu berpantang, Ikan Tenggiri Masak Singgang.

singgang ikan tenggiri

Singgang ikan tenggiri dari google*

 

Bahan-bahan :

  • 2 potong ikan tenggiri (dicuci bersih)
  • 2 biji bawang kecil*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1/2 inci halia*
  • 2-3 keping asam gelugur
  • garam secukup rasa

Cara-caranya :

  1. Tumbuk bahan bertanda *. Isi air dalam periuk lebih kurang 2 cawan. Masukkan bahan yang siap ditumbuk. Didihkan.
  2. Masukkan ikan dan asam keping. Tunggu sehingga ikan masak.
  3. Perasakan dengan garam. Siap.

Ada pendapat kata kalau baby kuning / jaundice ibu perlu elakkan makan kunyit. Tak tahulah sejauh mana kebenarannya, cuma ibu bolehlah berhati-hati. Masak menu ni lepas anak bebas jaundice 🙂

Ikan singgang ni boleh juga jadi menu anak-anak sedia ada. Makan je sekali dengan ibu lauk dalam pantang. Sedap. Bertambah-tambah nasi bila makan panas-panas. Eh, dalam pantang tak boleh makan nasi tambah. Heheh.

Ok, next time kita share menu lain pulak.

Untuk ibu-ibu dalam pantang yang kena sembelit, saya cadangkan ambil suplemen ostematrix & alfalfa ni untuk bantu atasi masalah ibu. Memang berkesan. Set ini juga membantu dalam penyusuan susu ibu tau. Boleh hubungi saya ANIDA 0127917427 untuk tempahan sekarang. Tapi kalau ibu rela bertarung nyawa ‘melahirkan’ bahan buangan tu, abaikan pesanan ni 😉

SEMBELIT KETIKA PANTANG

Ostematrix (120 biji) & Alfalfa Complex (330 biji) hanya RM114

 

Nah. Ibu muda dalam video ini sangat berpuas hati dengan Ostematrix & Alfalfa. Tak de sembelit. At all.

Siapa pernah kena sembelit masa pantang memang tahulah macam mana seksa dia. Untuk tak terseksa untuk kesekian kalinya, cepat hubungi saya 🙂

anida logo

Anida Ahmad

ID : 869589

SMS / Whatsapp : 012 7917427

COD :  Tesco Ipoh – Mydin Meru – Taman Dr. – dan kawasan sekitarnya. Pos ke seluruh Malaysia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 comments

  1. seo services usa says:

    This is why, brands do not have choice but to place
    their time, cash, and resources where in actuality the search is, as experts
    predict Search Engine Optimization and search engine marketing
    tactics (SEM) continues to capture the greatest share of
    online spend at 47 percent, or about 14 per cent of the company’s total advertising spending plan.
    seo services usa recently posted…seo services usaMy Profile

  2. RodolfoBPero says:

    My developer is trying to persuade me to advance to .net from PHP.
    I actually have always disliked the idea due to costs.

    But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for approximately each year and
    am concerned about switching to a different one platform.
    I have heard great reasons for blogengine.net. Is
    there a way I can transfer all of my wordpress posts involved with it?
    Any help will be greatly appreciated!
    RodolfoBPero recently posted…RodolfoBPeroMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge