[INFO VITAMIN] B Complex

B Complex Shaklee mengandungi kesemua 8 jenis keluarga B, termasuk 100% biotin dan asid folik. Untuk keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna kesemua 8 komponen vitamin B perlu ada dalam pada vitamin B Complex. Terlebih atau terkurang akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh.

Asid Folik yang terkandung dalam vitamin B Complex Shaklee adalah asid folik yang telah dicipta secara semulajadi oleh para saintis Shaklee. Kadar keboleh serapannya sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana,asid folik semulajadi tidak mudah diserap oleh tubuh, dan hampir 99% asid folik di pasaran adalah bersifat sintetik.

bcomp

Vitamin B adalah vitamin larut air, yang mana jika terdapat lebihan akan dibuang melalui sistem pencernaan. Oleh sebab itu,pengambilan harian vitamin B Complex adalah sangat penting.

 

Manfaat Utama B Complex Antaranya :

Menukar makanan kepada tenaga – membantu penghadaman, menukar lemak, kabohidrat dan protein kepada tenaga dan mengurangkan masalah keletihan dan kelesuan.

Melawan tekanan / stress – meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia dengan memastikan kesihatan fungsi saraf.

Membantu tumbesaran – menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.

Rambut gugur dan beruban – membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut.

Untuk mata yang sihat – mengurangkan maslaah letih mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkakasan memori dan daya pemerhatian / fokus.

Mencegah anemia – membantu pembetukan sel darah merah yang sihat dan antibodi, merangsang sirkulasi darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, meraat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat / laut.

Meredakan senggugut – baik untuk masalah PMS, meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya bagi mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.

Mencegah Perlcche – dikenali juga sebagai kerekahan mulut (mouth chilitis), mencegah jangkitan lidah (glossitis), dan nafas berbau.

Agen detox – meredakan alahan.

 

Tips Memilih B Complex Yang Baik?

  1. Pilih yang mengandungi kesemua 8 keluarga B – B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA (semua perlu diambil serentak).
  2. Mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
  3. Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar.
  4. Elak mengambil B Complex yang menawarkan rumusan larut air (sustain release)

 

B Complex merangsang metabolisme tubuh dan menyebabkan tubuh kita menghasilkan haba, pengambilan air masak yang banyak adalah digalakkan.

Urine menjadi kuning selepas mengambil B Complex?

Tak perlu risau kerana itu normal. B Complex merupakan vitamin larut air dan ia mengandungi elemen kekuningan. Badan kita akan membuat timbang tara kadar penyerapan pada permulaan pengambilan vitamin. Mungkin hari pertama kesan kekuningan pada urine begitu ketara dan ia akan hilang dari masa ke masa.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...