Keputihan Yang Tak Dirawat Boleh Terjangkit Pada Suami

Keputihan boleh terjadi dengan pelbagai sebab. Ada yang sebab stress, perubahan hormon, penat, dan ada juga disebabkan kurang penjagaan kebersihan di kawasan itu.

Rupa bentuk keputihan pun berbeza, ada yang ala2 putih telur, ada yang kekuningan dan kehijauan. Kadang-kadang ada yang disertai dengan gatal merenyam. Semua wanita kena tahu bentuk yang bagaimana dikatakan normal, berbahaya dan kritikal. Jangan ambil remeh tau. Keputihan bukan cuma perlu pakai panty liners sahaja. Ia perlu dirawat dari dalam.

keputihan

Kulat candida antara yang mudah menyerang wanita. Ia akan menghasilkan cairan berwarna kehijauan & berbau busuk. Selain tidak selesa pada pengidap, ia juga boleh berjangkit pada suami bagi yang telah berumahtangga.

Antara tanda-tanda suami dijangkiti :

  • Gatal sekitar kemaluan
  • Kulit kemaluan diselaputi seperti susu basi
  • Sakit ketika melakukan hubungan intim
  • Mengeluarkan cecair busuk dari saluran kencing
  • Ruam & berkerak pada kemaluan

Jadi, keputihan perlu dirawat segera sebelum menjadi lebih parah. Bukan saja suami, anak dalam kandungan pun boleh terkena jangkitan kuman akibat keputihan yang tidak dirawat. Ibu hamil yang ada keputihan jangan sorok2 dengan nurse atau doktor tau. Jangan sebab malu nak mengaku nanti masa nak bersalin terjadi macam2 komplikasi pulak.

Biasanya doktor akan bagi antibiotik kalau keputihan diperingkat teruk, jika tidak cuma perlu jaga kebersihan di kawasan tersebut.

Cara semulajadi rawat keputihan :

#1 : Cuci dengan air rebusan sireh

Ambil beberapa helai daun sireh, rebus dan biarkan suam / sejuk sedikit. Boleh guna untuk cuci kemaluan. Sireh mengandungi antiseptik semulajadi untuk membunuh kuman & bakteria.

#2 : Cuci dengan air garam

Campurkan garam dalam air bersih untuk mencuci kemaluan setiap kali buang air dan mandi. Masalah gatal2 juga boleh selesai dengan cucian air garam.

#3 : Makan Alfalfa Complex & Garlic Complex Shaklee

Dah ramai yang berpuas hati dengan hasilnya. Keputihan memang perlu dirawat dari dalam.

Alfalfa merupakan raja segala tumbuhan yang mengandungi anti bakteria. Ia boleh membunuh bakteria penyebab keputihan. Ia juga berfungsi sebagai ‘kacip fatimah’ untuk wanita2 bergelar isteri 🙂

Bawang putih pula memang terkenal sebagai antibiotik semulajadi yang dapat membunuh bakteria, kulat & virus. Pengambilan yang konsisten setiap hari akan membantu mengatasi masalah keputihan dengan cepat. Selesema dan demam pun jarang hinggap kalau konsisten garlic ni.

 

Antara yang berpuas hati dengan Set Alfalfa + Garlic

 

testimoni alfalfa

 

testimoni keputihan hamil

 

rawat-keputihan-dengan-alfalfa-shaklee

 

Hubungi saya NIDA 0127917427 untuk dapatkan konsultasi berkesan set mana yang perlu anda ambil bagi mengatasi masalah anda. Jangan biarkan keputihan memporak-perandakan kehidupan rumahtangga anda.

 

Nida Ahmad

SID : 869589

Whatsapp : 0127917427

COD : Petronas Tasek, AEON Ipoh Klebang, Bandar Ipoh.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

CommentLuv badge