Makanan Yang Mesti Makan Bila Balik Kampung

Korang ada tak perasaan macam tak sabar nak makan itu ini bila balik kampung? Sebelum balik dah listkan apa yang nak makan. Hehehe. Kalau ada meh sepp sikit. Biasanya ni antara makanan yang mesti makan bila balik kampung.

Ubi rebus cicah sambal tumis bilis

ubi rebus
Uplod sambil pejam mata & lap ailio. *gambar dari google*

 

Ubi nak yang lembut, kena ubi muda. Sambal bilis pulak yang pekat, bilis banyak. Sambal maktam lah paling lejen.

Mi Bandung Ngah

mi bandung mak ngah
ni original mi bandung ngah.

 

Muar memang terkenal dengan mi bandung. Tapi mi bandung ngah ni memang terngiang-ngiang. Nak kuah lebih, mi sikit. Kadang-kadang saya tukar mi dengan megi. *telan ailior*

Nasi Goreng Kampung Pedas Ngah

nasi goreng kampung pedas
makan dengan telur mata. Yummeh! *gambar google*

 

Okeh. Malam kedua kita tapau nasi goreng pulak.

Asam Pedas

asam pedas
asam pedas ikan kerisi memang jarang sangat mengecewakan.

 

Balik kampung wajib masak asam pedas. Tak kisahlah ikan apa. Asam pedas bila masak kat kampung kejadian dia lain macam. Sebab periuk barangkali :p

Mi Siput cicah sambal tumis bilis

mi siput
no caption. eh kena bagitau, gambar dari google.

 

Fuhh. Sambal tumis tuang atas mi siput. Sambal kena sama dengan sambal cicah ubi rebus tadi. Tak boleh nak hurai lebih-lebih, kecur dah ni.

Nasi goreng Mak

anida logo
tak de lagi gambar nasi goreng mak sampai bila-bila.

 

Ni selalu mak buat pagi-pagi. Simple je pun. Mak bubuh apa yang ada je. Kalau ada ayam, buh ayam. Sayur pun ikut mana yang ada, kadang carrot, kacang panjang, sawi pun boleh je. Rencah dia biasa je bawang, ikan bilis, cili api. Tapi rasa nasi goreng ni memang terbaik. Tiru cemana pun tak jadi. Yang ni memang confirm-lah tak dapat makan. Mak dah berehat dari memasak untuk selama-lamanya. Last dapat makan nasi goreng ni masa balik kampung raya haji  2013 lah kot. Dah lupa. Tapi rasa nasi goreng ni tak pernah lupa.

Damailah emak di sana. Al Fatihah.

 

Untung nasib balik kampung kali ni dapat makan nasi bukhori sebab ritu maema kata nak masak kan. Jom-jom kemas baju balik kampung.

Siapa-siapa yang kat area Muar / Melaka kalau nak order vitamin Shaklee & nak COD, bolehlah contact saya ANIDA 0127917427. Kita boleh jumpa weekend ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...