Makanan Yang Mesti Makan Bila Balik Kampung

Korang ada tak perasaan macam tak sabar nak makan itu ini bila balik kampung? Sebelum balik dah listkan apa yang nak makan. Hehehe. Kalau ada meh sepp sikit. Biasanya ni antara makanan yang mesti makan bila balik kampung.

Ubi rebus cicah sambal tumis bilis

ubi rebus
Uplod sambil pejam mata & lap ailio. *gambar dari google*

 

Ubi nak yang lembut, kena ubi muda. Sambal bilis pulak yang pekat, bilis banyak. Sambal maktam lah paling lejen.

Mi Bandung Ngah

mi bandung mak ngah
ni original mi bandung ngah.

 

Muar memang terkenal dengan mi bandung. Tapi mi bandung ngah ni memang terngiang-ngiang. Nak kuah lebih, mi sikit. Kadang-kadang saya tukar mi dengan megi. *telan ailior*

Nasi Goreng Kampung Pedas Ngah

nasi goreng kampung pedas
makan dengan telur mata. Yummeh! *gambar google*

 

Okeh. Malam kedua kita tapau nasi goreng pulak.

Asam Pedas

asam pedas
asam pedas ikan kerisi memang jarang sangat mengecewakan.

 

Balik kampung wajib masak asam pedas. Tak kisahlah ikan apa. Asam pedas bila masak kat kampung kejadian dia lain macam. Sebab periuk barangkali :p

Mi Siput cicah sambal tumis bilis

mi siput
no caption. eh kena bagitau, gambar dari google.

 

Fuhh. Sambal tumis tuang atas mi siput. Sambal kena sama dengan sambal cicah ubi rebus tadi. Tak boleh nak hurai lebih-lebih, kecur dah ni.

Nasi goreng Mak

anida logo
tak de lagi gambar nasi goreng mak sampai bila-bila.

 

Ni selalu mak buat pagi-pagi. Simple je pun. Mak bubuh apa yang ada je. Kalau ada ayam, buh ayam. Sayur pun ikut mana yang ada, kadang carrot, kacang panjang, sawi pun boleh je. Rencah dia biasa je bawang, ikan bilis, cili api. Tapi rasa nasi goreng ni memang terbaik. Tiru cemana pun tak jadi. Yang ni memang confirm-lah tak dapat makan. Mak dah berehat dari memasak untuk selama-lamanya. Last dapat makan nasi goreng ni masa balik kampung raya haji  2013 lah kot. Dah lupa. Tapi rasa nasi goreng ni tak pernah lupa.

Damailah emak di sana. Al Fatihah.

 

Untung nasib balik kampung kali ni dapat makan nasi bukhori sebab ritu maema kata nak masak kan. Jom-jom kemas baju balik kampung.

Siapa-siapa yang kat area Muar / Melaka kalau nak order vitamin Shaklee & nak COD, bolehlah contact saya ANIDA 0127917427. Kita boleh jumpa weekend ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

51 thoughts on “Makanan Yang Mesti Makan Bila Balik Kampung

  1. Although many of US do not desire to stay and wait for
    that to happen the truth is, acne is a thing that can ultimately disappear completely by itself.
    Sam recently posted…SamMy Profile

  2. Howto remove acne dark locations on experience will soon be our dialogue this time around
    and included in the best acne spot-treatment you can make yourself in the home.
    Brent recently posted…BrentMy Profile

  3. Attractive component of content. I simply stumbled upon your site and in accession capital to say that I
    acquire in fact enjoyed account your blog posts.

    Anyway I’ll be subscribing on your augment or even I fulfillment you get entry to
    persistently fast.
    kulav.kau.ac.kr recently posted…kulav.kau.ac.krMy Profile

  4. You may think you are great at packing, but little else is worse
    than being out in the middle of the woods and realizing you forgot your allergy medication.
    Philipp recently posted…PhilippMy Profile

  5. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
    I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
    Do you have any recommendations for newbie blog writers?
    I’d genuinely appreciate it.
    Kitty recently posted…KittyMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge