Menu Untuk Pesakit Diabetes. Siapa Kata Pesakit Diabetes Tak Boleh Enjoy Makan-Makan?

Anda pengidap diabetes? Susahnya kehidupan bila nak makan pun was-was. Ambil makanan sebarangan boleh menjejaskan paras gula dalam darah, tak pasal bacaan naik. Bila terlampau kawal pulak boleh pitam sebab gula tiba-tiba turun mendadak. Haih. Apa menu untuk pesakit diabetes ni sebenarnya?

 

Kenapa Tak Boleh Makan Sesuka Hati?

diabetes ditangan andaSebenarnya kita semua tak kira ada penyakit atau sihat, perlu mengawal pemakanan. Cuma untuk pengidap kencing manis ni diet harian mereka perlu lebih disiplin dan teratur.

Antara tujuan mengawal pemakanan di kalangan pengidap diabetes :

  1. Mencapai / mengekalkan paras gula & lipid pada julat normal
  2. Mengelakkan komplikasi penyakit
  3. Mencapai berat badan ideal
  4. Membekalkan keperluan pemakanan bagi memenuhi keperluan harian

Penjagaan makanan bagi pesakit diabetes terbahagi kepada 3 bahagian; makanan perlu dielakkan, makanan bebas dimakan & makanan yang perlu disukat.

Makanan Yang Perlu Dielakkan

elakkan

Semua jenis makanan / minuman manis dan mengandungi gula yang tinggi seperti semua jenis gula, kuih muih, biskut manis, gula-gula, coklat, ais krim, minuman ringan, kordial, susu pekat manis, jem, kaya, madu dan minuman alkohol.

Tak perlu risau, 99% daripada senarai di atas semua pun makanan tidak sihat. Jangan nak curi-curi makan ya, tak berfaedah pun. Heh. `

Makanan Yang Bebas Dimakan

makan

Banyak yang bebas dimakan 🙂

  1. Semua jenis sayuran kecuali ubi – sawi, kangkung, bayam, kobis, buncis, kacang panjang, bendi, tomato, terung dan segala jenis sayur yang lain.
  2. Semua cecair & minuman tanpa gula – sup air, air kosong, teh & kopi-o tanpa gula, teh cina, air limau, air barli tanpa gula.
  3. Perasa & perencah – cili, kari, kunyit, rempah ratus, bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan lain-lain.
  4. Semua daging tanpa lemak, ayam tanpa lemak & kulit, tauhu, kuning telur (2-3 biji seminggu), ikan, ikan bilis tanpa kepala & perut. Hadkan pengambilan makanan tinggi kolesterol seperti makanan laut & organ dalaman.

Makanan Yang Perlu Dikurangkan

kurangkan

  1. Susu dan hasil tenusu.
  2. Bijirin dan produk berasaskan bijirin
  3. Kacang-kacang
  4. Buah-buahan (terutama yang tinggi kandungan gula)

 

Contoh Menu Untuk Pesakit Diabetes

SARAPAN PAGI MINUM PAGI MAKAN TENGAH HARI MAKAN MALAM
1 cawan nasi / mee / bihun / 3 keping roti / 1 keping capati.1 biji telur / 1 keping daging.Teh / kopi + 2 sudu paras susu tepung 2 keping kuih tanpa gula 1 cawan nasi.1 ikan (sederhana) / 1 ketul ayam / 1 daging.1 ½ cawan sayur.

1 biji limau / tembikai / betik / nanas.

½ cawan nasi / mee / bihun / kue teow.1 ikan / ayam / daging (masak sup).1 cawan sayur.

1 potong buah.

 

** boleh juga ambil 1 cawan oat & segelas susu segar jika tak makan nasi waktu malam.

 

 

 

 Adakah Dengan Memilih Menu Yang Sesuai, Saya Dapat Turunkan Paras Gula Dalam Darah?

Biasanya pemakanan rutin yang teratur hanya membantu dalam mengawal paras gula. Untuk menurunkan bacaan gula dalam darah pesakit diabetes akan diberi ubat oleh doktor. Pesakit juga boleh cuba mengamalkan suplemen yang membantu stabilkan gula & ambil suplemen yang dapat menukarkan makanan kepada tenaga.

Antara suplemen yang disyorkan untuk turunkan paras gula dalam darah ialah GLA Complex, ZInc Complex, B Complex dan Vivix.

TESTIMONI PARAS GULA TURUN DENGAN VIVIX

testimoni vivix untuk pesakit diabetes
Paras gula turun dari 29 kepada 11 lepas amal Vivix.
testimoni vivix untuk pesakit kencing manis
Menderita diabetes selama 14 tahun, selepas 7 bulan amal Vivix – paras gula turun kepada 4.8

 

Jika anda pengidap diabetes, anda pun boleh jadi macam mereka & bebaskan diri dari diabetes. Hubungi saya segera, ANIDA 012-7917427 untuk order Vivix anda hari ini jugak. Lebih-lebih lagi bulan ni ada promo VIVIX, BELI 6 PERCUMA 1 tau. Kalau beli 1 botol pun anda boleh dapat harga terbaikk.

Nak lagi jimat, anda boleh beli 2 botol terus & dapatkan KEAHLIAN SHAKLEE PERCUMA BERNILAI RM65!

Cepat-cepat hubungi saya. Saya tunggu ni.

Anida Pengedar Shaklee Ipoh

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

159 thoughts on “Menu Untuk Pesakit Diabetes. Siapa Kata Pesakit Diabetes Tak Boleh Enjoy Makan-Makan?

  1. You really make it seem so easy together with your presentation but I find this matter to
    be actually one thing which I feel I’d by no means understand.
    It seems too complex and very wide for me.

    I am taking a look forward for your subsequent publish, I’ll try to get the hold of it!
    resume help in calgary recently posted…resume help in calgaryMy Profile

  2. Well, for some people it brings in a little extra income. It is merely a place for you to
    start your amazing journey in network marketing. How to make money on the internet with your own automated, autopilot website that generates cash with a streamlined automated
    system:. Do not make water staves; they high alch for considerably less.
    can you really make money at home stuffing envelopes recently posted…can you really make money at home stuffing envelopesMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge