Resipi mudah membuat sambal kicap yang sedap

Sekarang ni famous amos betul pisang goreng cheese, popiah cheese, silap-silap lepas ni ada bihun sup cheese 🙂 Tapi tekak jawa saya ni tetap memilih pisang goreng cicah sambal kicap. Fuhhh boleh habis sepinggan pisang goreng sekali hadap je tau.

 

sambal kicap gugel
p/s : ni gambar dari google. Gambar sendiri tak sempat snap, habis dah cicah.

Sambal kicap ni paling sedap memang kena buat sendiri. Kadang-kadang jumpa kat kedai ia cair, masin, atau tak berasa pun. Meh sini saya nak share resipi paling senang nak buat sambal kicap ni.

Bahan-bahan

10 tangkai cili padi*

2 ulas bawang putih*

2 sudu gula

5 sudu kicap lemak manis

Cara-cara :

  • Goreng cili padi dan bawang putih hingga layu.
  • Masukkan dalam jag pengisar, tambah gula dan kicap. Kisar sehingga hancur semuanya. Boleh juga guna lesung batu untuk menumbuk cili, bawang putih dan gula. Kemudian sendukkan dalam mangkuk dan campurkan kicap.
  • Siap!
pisang sambal kicap
ni pun dari google. maaflah, masa makan kak nida tak ingat nak snap gambar..hoho

Memang senang sangat. Selain sedap cicah pisang goreng, tempe, tauhu dan sebagainya, sambal kicap ni juga sedap makan dengan sup. Kalau hari raya, kitorang suka makan kerepek pisang cicah sambal kicap ni. Meleleh pulak ailior.

Fuhh.

 

love, 

anida

0127917427

ID : 869589

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

64 thoughts on “Resipi mudah membuat sambal kicap yang sedap

  1. Chances are you’ll introduce the meals you are storing slowly into the family dinner rotation or
    chances are you’ll primarily retailer meals your loved ones likes.
    Tera recently posted…TeraMy Profile

    1. … saya lagi nunggu pencairan dana dari bendahara untuk nebus CDI BRT yang 450rb an… kata bengkel sih ini yang paling pas… kalo ga dipake buat kompetisi saya rasa CDI ini sudah lebih dari cukup. Selain naekin performa, pemanangansya pun tinggal plug and play sudah pas dengan colokan CDI KLX… abis itu tinggal setting karbu saja udah beres… ga perlu korek2 jeroan mesin udah bisa gahar koq …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge