Resipi mudah membuat sambal kicap yang sedap

Sekarang ni famous amos betul pisang goreng cheese, popiah cheese, silap-silap lepas ni ada bihun sup cheese 🙂 Tapi tekak jawa saya ni tetap memilih pisang goreng cicah sambal kicap. Fuhhh boleh habis sepinggan pisang goreng sekali hadap je tau.

 

sambal kicap gugel

p/s : ni gambar dari google. Gambar sendiri tak sempat snap, habis dah cicah.

Sambal kicap ni paling sedap memang kena buat sendiri. Kadang-kadang jumpa kat kedai ia cair, masin, atau tak berasa pun. Meh sini saya nak share resipi paling senang nak buat sambal kicap ni.

Bahan-bahan

10 tangkai cili padi*

2 ulas bawang putih*

2 sudu gula

5 sudu kicap lemak manis

Cara-cara :

  • Goreng cili padi dan bawang putih hingga layu.
  • Masukkan dalam jag pengisar, tambah gula dan kicap. Kisar sehingga hancur semuanya. Boleh juga guna lesung batu untuk menumbuk cili, bawang putih dan gula. Kemudian sendukkan dalam mangkuk dan campurkan kicap.
  • Siap!
pisang sambal kicap

ni pun dari google. maaflah, masa makan kak nida tak ingat nak snap gambar..hoho

Memang senang sangat. Selain sedap cicah pisang goreng, tempe, tauhu dan sebagainya, sambal kicap ni juga sedap makan dengan sup. Kalau hari raya, kitorang suka makan kerepek pisang cicah sambal kicap ni. Meleleh pulak ailior.

Fuhh.

 

love, 

anida

0127917427

ID : 869589

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

64 comments

  1. Rita says:

    Don Carter is Co-founder and CEO of DTC LifeTools DTC LifeTools is known for their unique tire pressure gauge with car escape tool, solar emergency lights, tire pressure gauge, emergency radio ,
    and quality customer service.
    Rita recently posted…RitaMy Profile

  2. Sanora says:

    If you walk into Company A and see that their equipment appears to be
    like clear and nice and then go to Firm B and see a whole
    lot of chipped paint and soiled tools, what will you assume?
    Sanora recently posted…SanoraMy Profile

  3. Lacy says:

    Survivalists often purchase emergency medical and self-protection training, stockpile meals and water, prepare
    to grow to be self-ample , and construct constructions (e.g.,
    a survival retreat or an underground shelter ) that will help them
    survive a catastrophe.
    Lacy recently posted…LacyMy Profile

Leave a Reply

CommentLuv badge