Tangani Stress Dengan Bijak, Sebelum Bertukar Jadi Hijau

Stress ialah tindak balas fizikal, emosi dan mental kepada perubahan.

Stress termasuklah tekanan, beban, konflik, keletihan, ketegangan, panik, perasaan gemuruh, kebimbangan, kemurungan, dan hilang daya yang biasa berlaku apabila ada perubahan pada tubuh badan atau fikiran sendiri.

marah anak

Kenapa Boleh Stress?
Ada banyak sebab manusia boleh stress. Beratur lama kat kaunter bayaran pun boleh mengundang stress😜

Punca2 yang biasa seperti kecewa, ada masalah kewangan, masalah keluarga, bertengkar dengan jiran, traffic jamm, dan banyak lagilah nak senaraikan.

Tanda-tanda Stress.
Ha meh check sini kot anda ada tanda2 tu 😓
☀ Jantung berdegup kencang
☀ Cepat marah
☀ Rasa tidak gembira
☀ Hilang selera makan
☀ Hilang minat bekerja
☀ Tidak cukup tidur
☀ Suka menengking
☀ Cuba jauhkan diri

Ada dak tanda-tanda di atas tu kat diri masing2? Yours truly lain macam sikit, bila stress lagi kuat makan. Huaaaaa.

Paling tak best stress ni, bila asyik nak marah. Pantang ada silap sikit, menyinga. Kalau mak2, anaklah yang jadi mangsa:twisted::twisted:

bangkok
Jalan-jalan Bangkok boleh hilangkan stress 🙂

Apa sepatutnya kita lakukan bila marah?
✔ Bertenang, tarik nafas dan lepaskan perlahan
✔ Kenal pasti punca anda marah
✔ Dapatkan nasihat orang lain
✔ Beredar ke tempat lain bagi mengawal kemarahan
✔ Berbincang dengan ahli keluarga dan rakan
✔ Biasakan diri memaafkan dan menerima manusia melakukan kesalahan, macam kita juga ☺

Tips Tangani Stress, Amalkan 11 B

1) Bertenang
2) Bernafas dalam-dalam
3) Berkata : Relaxlah
4) Beribadat
5) Bercakap dengan seseorang
6) Berurut
7) Berehat dan mendengar muzik
8) Beriadah
9) Bersenam
10) Berfikiran positif
11) B Complex :mrgreen:

image

Yup. Mengamalkan B Complex memang sangat membantu mengawal emosi kita kerana ia merupakan vitamin anti stress. Kekurangan vitamin B dalam badan boleh menyebabkan seseorang menjadi murung.

Stay healthy. Be happy.
P/s : kalau nak try BComplex bolehlah contact yours truly;)

🌼,
Nida Ahmad (Sid : 869589)
WA : 0127917427

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge